Dhimbje te nofulles (art.temporomandibular), deformime te nofulles, dhimbje te kokes dhe qafes jane te gjitha simptoma te cilat jane nen ombrellen e disfunksionit kraniomandibular (CMD).

Simptomat kryesore e disfunskioneve Kraniomandibulare jane ne plan te pare dhimbjet ne faqe, koke dhe fytyre. Dhimbja e muskujve ka tendence te jete e veshtire per t’u lokalizuar, ndersa dhimbja e artikulacionit temporomandibular zakonisht ka nje karakter rezatues, theres dhe mund te lokalizohet mire perpara (ose brenda) veshit. Simptoma e dyte me e rendesishme mund te jete kufizimi ne levizshmerine e nofulles se poshtme.

Fizioterapia ne rastet e ketyre simptomave fokusohet ne terapi manuale per te realaksuar msukujt dhe indet rreth nofulles, kokes dhe qafes. Perdoren mobilizime te nofulles dhe terapi ushtrimore dhe posturale per te permiresuar levizshmerine e nofulles dhe qafes. Gjithmone pacienti edukohet mbi ushtrime qe duhet te bej vete per mirembajtjen e levizshmerise se nofulles dhe qafes.

Dhimbje te nofulles (art.temporomandibular), deformime te nofulles, dhimbje te kokes dhe qafes jane te gjitha simptoma te cilat vijne nga disfunksioni kraniomandibular (CMD).

Simptomat kryesore jane dhimbjet ne faqe, koke dhe fytyre. Dhimbja e muskujve ka tendence te jete e veshtire per t’u lokalizuar, ndersa dhimbja e artikulacionit temporomandibular zakonisht ka nje karakter rezatues, theres dhe mund te lokalizohet mire perpara (ose brenda) veshit. Simptoma e dyte me e rendesishme eshte kufizimi ne levizshmerine e nofulles se poshtme.

Fizioterapia ne rastet e ketyre simptomave fokusohet ne terapi manuale per te realaksuar msukujt dhe indet rreth nofulles, kokes dhe qafes. Perdoren mobilizime te nofulles dhe terapi ushtrimore dhe posturale per te permiresuar levizshmerine e nofulles dhe qafes.